Het verhaal van de Giulio
Tekst en foto’s Lisbeth Stolp
Mijn tante
De boot lag in Loenen aan de Vecht, aan Oud Over, in de tuin van het beeldhouwersechtpaar Sondaar, onder een tapijt. Daar vond, begin jaren 1970, mijn tante de boot, die in belabberde staat was. Ze mocht de boot meenemen en liet hem volledig restaureren. Later volgden meer restauraties, ook door Cor Splinter.
Mijn tante heeft de boot jaren onder haar hoede gehad en er een passend dekzeil bij laten maken. In het vaarseizoen lag hij bij haar op de steiger aan de Vecht en in de winter bij de schuin-overburen in een schuur. Zij heeft veel mooie meerdaagse roeitochten door het hele land georganiseerd met en voor haar roeivrienden van de Hoop. Ook ik werd af en toe mee gevraagd.
We zijn op een gegeven moment met de Giulio mee gaan doen aan de wherryzeilwedstrijden bij Nederhorst den Berg op de Spiegelplas. Eerst zonder kinderen met mijn tante, later met de kinderen zonder mijn tante. Zij werd te oud en de kinderen groot genoeg. Dat hebben we een flink aantal jaren gedaan al was het een hele heisa om de boot daar te krijgen, zonder botenwagen toen nog. Dus een weekend voor en na moest de Giulio erheen gevaren worden en rekening worden gehouden met de schuttijden van de sluis en zo.
In mijn bezit
Begin jaren negentig heb ik de boot overgenomen. We woonden toen met ons jonge gezin in Warmond aan de Hoflede en konden vanuit de tuin het water op. De boot lag in Warmond bij de werf van Lockhorst in de winterstalling en is tot eind jaren negentig gebruikt, daarna sporadisch. De boot heeft van april tot oktober 1996 in Durgerdam gelegen bij botenbouwer Piet Bouhuijs. Ik neem aan dat hij daar is opgeknapt en dat wellicht daar toen ook de rode kleur er op is gezet.
We konden, toen de loods van HZS in Almere klaar was, daar een ligplaats krijgen. We hebben toen ook een trailer laten maken, waar de boot nu op ligt.
Winst
In september 1994 hebben we met de Giulio al een eerste prijs gewonnen, dat was tijdens de Amstelrace.
In mei 2005 heeft mijn oudste zoon, toen inmiddels 19 jaar, weer een keer met twee studievrienden meegedaan aan de zeilwedstrijden op de Spiegelplas en heeft toen in de 7 m2 klasse gewonnen.
Geschonken aan HZS
Uiteindelijk heb ik de boot in november 2015 aan Het Zeilend Scheehout geschonken.
Wat
- Double scheehouten zeilwherry
- Engelse bouwer, naam onbekend
- Bouwjaar 1917
- Lengte 7,60 m | breedte 1,35 m
- Zeil: 7 m2
- Eigenaar: HZS
Authentiek
- Voetenborden met de koperen hielklemmen
- Het roer en de rieten stuurstoel
- Leuning met kussen voor de boegzitter
- Riemen met lederen manchetten