Uit 1907
De Will-o’-the-wisp bij De Hoop op de Amstel, datum onbekend.
Eerste eigenaar
De eerste eigenaar was de heer P. Jansen Hzn. te Amsterdam. Hij had een bedrijf in Amsterdam dat exclusieve meubels maakte en later de complete inrichting van buitenplaatsen verzorgde. Kasteel Nijenrode, toentertijd van de kunsthandelaar Goudstikker, was daar een voorbeeld van. Om dat vak te leren, verbleef hij van mei 1905 tot juli 1906 in Engeland. Daar heeft hij kennelijk de wherry’s op de Thames leren waarderen.Hij kocht de boot in Engeland (Richmond) en ontving hem op 15 april 1907. Hij maakte direct zijn eerste tochten, naar Alkmaar.
Zeiler
Hij was een fanatiek zeiler die diverse prijzen won. Hij zeilde dan met twee bemanningsleden, twee masten, een bazaan, een grootzeil en een fok, zonder stuurstoel. In totaal ongeveer 17 m2 zeil.
Plaquette
Tijdens wedstrijden op 22 mei 1918 behaalde hij de eerste prijs en won een zware bronzen plaquette.
Nog enkele foto’s van ruim voor de oorlog.
Bij De Hoop
De heer Jansen was lid van De Hoop, en daar lag zijn boot dan ook in 1913. De boot heeft daar tot omstreeks 1940 gelegen.
Aan de Vecht
Daarna heeft de boot langdurig bij huize Nieuwenhoek aan de Vecht onder een afdak boven het water gehangen. De huidige eigenaar trof hem daar aan en kocht hem van E. Munnig Schmidt.
Veel accessoires
In 1996 kocht de huidige eigenaar, Kees Gramkow, de boot. De dochter van de heer Jansen, Emmy Heukelsfeldt Jansen – zoals de familie zich later ging noemen -, schonk hem de originele picknickmand met onder andere zes Wedgwood-bordjes met het monogram WoW. Een tweede mandje kon drie thermoskannen bevatten. Ze vertelde hem dat ze die gered had uit de kelder van het pand Herengracht 544 waar zij tot de dood van haar vader gewoond had.
Wat
- Double scheehouten zeilwherry
- Mahonie
- Gebouwd in Richmond-on-Thames, bouwer onbekend
- Bouwjaar 1907
- Lengte 7,83 m | breedte 1,33 m | diepgang 0,12 m
- Zeil: 16 m2
- Eigenaar: lid HZS
- FVEN varend erfgoed nummer 1394
De naam
Will-o’-the-wisp betekent dwaallicht. Zo beschrijft Encyclopaedia Britannica het verschijnsel:
Will-o’-the-wisp, in meteorology, a mysterious light seen at night flickering over marshes; when approached, it advances, always out of reach. The phenomenon is also known as jack-o’-lantern and ignis fatuus (Latin: “foolish fire”). In popular legend it is considered ominous and is often purported to be the soul of one who has been rejected by hell carrying its own hell coal on its wanderings. The phenomenon is generally believed to be due to the spontaneous ignition of marsh gas, which consists mostly of methane and which is produced by the decomposition of dead plant matter.